LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Si kontrolli i “baterive tuaja energjike” mund t’ju ndihmojë të parandaloni rraskapitjen mendore

Si kontrolli i “baterive tuaja energjike” mund t’ju ndihmojë të parandaloni rraskapitjen mendore

Mënyra e jetesës në kohët që po jetojmë është shumë sfilitëse.

Cila është zgjidhja për këtë çështje? Ndoshta jo vetëm veprimi individual. Mund të na duhet një rimodelim total shoqëror, ose të paktën një rimendim për mënyrën se si punojmë.

Por ndërsa presim që kjo të ndodhë, ka gjëra që mund të bëjmë për të frenuar valën e lodhjes dhe për të ulur rrezikun e rraskapitjes.

Mund të kërkoni më shumë fleksibilitet në punë, t’i jepni përparësi higjienës suaj të gjumit, të ndryshoni mënyrën se si mendoni për veten tuaj (psh që ju jeni më shumë se vetëm puna juaj) dhe, metodën e krijimit të “baterive tuaja energjike” për t’ju sjellë më shumë në harmoni me mënyrën se si ndiheni.

Të mendosh për veten – përzierjen tënde të mendjes, trupit, shpirtit, emocioneve – si një bateri, mund t’ju ​​ndihmojë të përshtateni me mençurinë e lindur të trupit tuaj, e cila mund t’ju ​​ndihmojë të menaxhoni nivelet tuaja të energjisë dhe të shmangni rraskapitjen.

Hapi i parë në përdorimin e kësaj ideje të baterisë në avantazhin tuaj është të kontrolloni veten.

Imagjinoni që jeni një bateri, Mbyllni sytë nëse dëshironi. Merrni frymë thellë. Vini re se çfarë po ndodh në trupin tuaj (ndonjë tension/dhimbje/lodhje), në mendimet tuaja (si po i flisni vetes), vini re se si ndiheni (përshtatuni me emocionet tuaja).

Tani lidheni me nivelet tuaja të përgjithshme të energjisë. Sa është e mbushur bateria tani? A jeni në 80%, 63%, 47%, 20%?

E bëtë këtë? Tani mendoni për pse-në.

Nëse energjia juaj është e lartë, a mund ta kuptoni se çfarë po kontribuon në këtë? Si mund të përfitoni sa më shumë nga kjo energji e lartë? Si mund të bëni më shumë nga kjo gjë që ‘mbush’ baterinë tuaj?

Nëse energjia juaj është e ulët, a mund ta kuptoni se çfarë po kontribuon në këtë? A mund të kuptoni se çfarë mund t’ju duhet për t’ju ndihmuar të ‘mbushni’ baterinë tuaj?

Kontrollohu me nevojat tuaja fizike fillimisht. Keni nevojë të pushoni apo të bëni një sy gjumë? Të largohesh nga ekranet? Të merrni pak ajër të pastër? Të hani diçka ushqyese? Të pini pak ujë? Shpesh kjo do të jetë e mjaftueshme për të na dhënë një nxitje mikroenergjie.

Nëse doni të eksploroni më thellë, mund të kontrolloni nevojat tuaja emocionale, shoqërore dhe shpirtërore.

Nevojat tuaja emocionale – a keni nevojë të qani, të flisni me dikë, të merrni kohë për t’u ndjerë krenarë për veten dhe arritjet tuaja?

Nevojat shoqërore – a po bëni biseda private me dikë në kokën tuaj? Konfliktet e pazgjidhura ose tensionet me të tjerët në jetën tonë janë shterim i madh energjie. Përpiquni dhe identifikoni bisedën që duhet të bëni me dikë për të reduktuar këtë shterim të energjisë suaj.

Nevojat tuaja shpirtërore – a ndiheni të lidhur me atë që është më e rëndësishme për ju në jetën tuaj? A jeni duke punuar në projekte që ju japin gëzim dhe një ndjenjë të arritjes dhe qëllimit? A i jetoni vlerat tuaja në praktikë?

Thjesht përshtatja me baterinë tuaj energjike, duke i bërë rregullisht vetes këto pyetje, mund të ndihmojë shumë në identifikimin e shenjave se rraskapitja po afron – dhe të ndërmerrni veprime përpara se të fillojë.

Kur e bëni këtë për disa ditë me radhë, pastaj disa javë, mund të filloni të vini re modelet dhe ritmet e energjisë. Pasi të keni filluar ta kuptoni këtë, mund të provoni menaxhimin e energjisë për të rritur produktivitetin tuaj dhe për të ulur nivelet e stresit.

Menaxhimi i energjisë është një koncept i thjeshtë pasi të keni mësuar të gjurmoni nivelet e energjisë së trupit dhe mendjes tuaj gjatë gjithë ditës. Thjesht kushtojini vëmendje gjërave të caktuara, më pas rregulloni ditën kur ndiheni më shumë dhe më pak energjik.

/metro.uk

Prev Post

Apple humbet pozicionin si firma më e vlefshme

Next Post

INSTAT: Në Shqipëri po diplomohen më pak nxënës dhe studentë

post-bars

Leave a Comment