LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Hirushja e Borëbardha, përrallat e shkruara nga vëllezërit Grimm që zgjuan imagjinatën e fëmijëve

Hirushja e Borëbardha, përrallat e shkruara nga vëllezërit Grimm që zgjuan imagjinatën e fëmijëve

Wilhelm Grimm, i njohur si njëri ndër vëllezërit Grimm, ishte autori gjerman i shekullit të XIX-të i cili së bashku me vëllain Jakob, botuan përrallat “Grimms” një koleksion i famshëm si Hirushja dhe Rapunzel.

I lindur më 24 shkurt 1786, në Hanau, Gjermani, ai dhe vëllai i madh Jakob studiuan folklorin gjerman dhe traditat gojore, duke botuar një koleksion tregimesh të njohura si përrallat e vëllezërve “Grimm”.

Të ndikuar nga romantizmi gjerman, një lëvizje e kohës, vëllezërit studiuan me forcë folklorin e rajonit të tyre, me një theks të veçantë tregimet gojore të fshatit të cilat kishin filluar të zhdukeshin për shkak të teknologjisë së re. Puna e Jakobit dhe Wilhelm-it arriti kulminacionin e saj me librin Kinder-und Hausmärchen (Përralla për fëmijë dhe ato shtëpiake), vëllimi i parë i të cilit u botua në 1812. Vëllimi i dytë pasoi në 1815. Kështu koleksioni do të ishte i njohur si përrallat e Grimms i përberë nga histori të famshme që përfshinin Borëbardhën, Hansel, Gretel, Goose Golden, Red Riding Hood dhe Hirushën.

Në traditat gojore të fshatit, këto tregime ishin në të vërtetë një bashkim i përrallave gojore të shtypura më parë, si dhe informacione të ndara nga miqtë, anëtarët e familjes dhe të njohurit.

Vëllezërit synuan ta bënin koleksionin më të këndshëm për fëmijët me botimin e tyre të dytë.

Përrallat e Grimms janë rrëfyer në një shumëllojshmëri të formateve mediatike gjatë disa dekadave të fundit, dhe si të tilla, skenarët e tregimeve shpesh janë shkëputur për të përshtatur atë që është e përshtatshme për fëmijët.

Si koleksionistë, studiues dhe redaktorë, vëllezërit ndihmuan në krijimin e metodologjisë së mbledhjes dhe dokumentimit të folklorit. Qasja e tyre shkencore ndryshoi rrjedhën e gjuhësisë historike, duke vendosur një standard të denjë. / KultPlus.com

Prev Post

Optimizmi i Zelensky-t në një mesazh drejtuar kombit “Do të fitojmë!”

Next Post

Foto-lajm/ Avioni rus shpërthen në ajër, Ukraina: E goditëm ne! Kemi shkatërruar 6 deri tani

post-bars

Leave a Comment