LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 TikTok ndan të dhënat tuaja më shumë se çdo aplikacion tjetër i mediave sociale – dhe është e paqartë se ku shkojnë, thotë studimi

TikTok ndan të dhënat tuaja më shumë se çdo aplikacion tjetër i mediave sociale – dhe është e paqartë se ku shkojnë, thotë studimi

Dy nga aplikacionet tuaja të mediave sociale mund të mbledhin shumë të dhëna për ju – dhe mund të mos ju pëlqejë ajo që njëri prej tyre po bën me to.

Kjo është sipas një studimi të fundit, të publikuar muajin e kaluar nga kompania e marketingut celular URL Genius, e cila zbuloi se YouTube dhe TikTok gjurmojnë të dhënat personale të përdoruesve më shumë se çdo aplikacion tjetër i mediave sociale.

Studimi zbuloi se YouTube, i cili është në pronësi të Google, kryesisht mbledh të dhënat tuaja personale për qëllimet e veta – si gjurmimi i historisë së kërkimit tuaj në internet, apo edhe vendndodhjes suaj, për t’ju shërbyer reklama përkatëse. Por TikTok, i cili është në pronësi të gjigantit kinez të teknologjisë ByteDance, kryesisht lejon gjurmuesit e palëve të treta të mbledhin të dhënat tuaja – dhe prej andej, është e vështirë të thuhet se çfarë ndodh me to, shkruan CNBC.

Me gjurmuesit e palëve të treta, është në thelb e pamundur të dihet se kush po gjurmon të dhënat tuaja ose çfarë informacioni ata po mbledhin, nga cilat postime ndërveproni – dhe sa kohë shpenzoni për secilin – te vendndodhja juaj fizike dhe çdo informacion tjetër personal që ndani me aplikacionin.

Siç vuri në dukje studimi, gjurmuesit e palëve të treta mund të gjurmojnë aktivitetin tuaj në sajte të tjera edhe pasi të dilni nga aplikacioni.

Për të kryer studimin, URL Genius përdori funksionin Record App Activity nga iOS i Apple për të numëruar se sa domene të ndryshme ndjekin aktivitetin e një përdoruesi në 10 aplikacione të ndryshme të mediave sociale – YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger  dhe Whatsapp – gjatë një vizite, para se të hyni në llogarinë tuaj. YouTube dhe TikTok kryesuan aplikacionet e tjera me 14 kontakte rrjeti secili, dukshëm më i lartë se numri mesatar i studimit prej gjashtë kontaktesh rrjeti për aplikacion. Këto shifra janë të gjitha ndoshta më të larta për përdoruesit që janë regjistruar në llogari në ato aplikacione, vuri në dukje studimi.

Për TikTok, rezultatet ishin edhe më misterioze: 13 nga 14 kontaktet e rrjetit në aplikacionin e njohur të mediave sociale ishin nga palë të treta. Sipas studimit, gjurmimi nga palët e treta ndodhi edhe kur përdoruesit nuk vendosën të lejojnë gjurmimin në cilësimet e secilit aplikacion. 

Rruga Press

Prev Post

Bëhuni gati! Nga 1 marsi do të rriten përsëri çmimet e bulmetit

Next Post

Dëmtohet Kalaja e Lezhës, shkulen gurët e periudhës antike

post-bars

Leave a Comment