LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Roboti i stilit ‘Iron Man’ është projektuar për të ndihmuar gjatë fatkeqësive natyrore

Roboti i stilit ‘Iron Man’ është projektuar për të ndihmuar gjatë fatkeqësive natyrore

Një robot i stilit Iron Man është krijuar për të ndihmuar gjatë fatkeqësive natyrore duke ecur nëpër rrënoja dhe duke përdorur çantën e shpinës së tij shtytëse për të fluturuar mbi terrene të vështira.

Roboti, i quajtur iCub, është zhvilluar nga ekspertë në Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) në Genova, Itali.

Sistemet robotike në pëllëmbët e iCub do ta lejojnë atë të kontrollojë fuqinë dhe drejtimin ndërsa fluturon në ajër duke përdorur raketa shtytëse.

Madhësia modeste e iCub – vetëm 1 metër dhe aftësitë shtytëse do ta lejojnë atë të arrijë pika ku njerëzit ose dronët nuk mund të arrijnë në kërkim të të mbijetuarve njerëzorë.

Të kujton ‘armaturën’ e Iron Man të veshur nga personazhi i Marvel Comics, Tony Stark.

Sipas ekspertëve në IIT, fusha e robotikës ende mbetet prapa për sa i përket ofrimit të zgjidhjeve të përballueshme për skenarët e fatkeqësive.

“Çdo vit, rreth 300 fatkeqësi natyrore vrasin rreth 90,000 njerëz dhe prekin 160 milionë njerëz në mbarë botën”, thuhet në faqen e internetit të institutit.

‘Fatkeqësisht, robotika ende mbetet prapa për të ofruar zgjidhje të përballueshme në këto skenarë fatkeqësish’.

Prev Post

Vazhdon bashkëpunimi mes Ministrive të Kulturës në Kosovë dhe Shqipëri

Next Post

Do habiteni/Receta që mban zemrën e shëndetshme

post-bars

Leave a Comment