LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Studim: Ja cfarë e shkakton plakjen e parakohshme

Studim: Ja cfarë e shkakton plakjen e parakohshme

Plakja e parakohshme edhe pse e rrallë ka qenë një problem i madh që i la shkencëtarët në mendime për shumë vite. Gjatë dekadës së fundit, shumë teori janë sjellë në tryezë se pse disa njerëz plaken para kohe. Disa thonë se mund të shkaktohet nga një mënyrë jetese stresuese, ndërsa të tjerë mendojnë se mund të shkaktohet nga disa ushqime.

ADN-ja përfaqësohet nga një formë spirale e dyfishtë, megjithatë, shkencëtarët kanë zbuluar se ka mënyra të tjera që informacioni gjenetik të përshtatet përmes boshllëqeve të vogla.

Në vitin 2013, strukturat “double-double-helix” u identifikuan fillimisht në qelizat e gjalla të njeriut dhe në vitet që pasuan, ato u identifikuan kryesisht në qelizat e kancerit.

Plakja e parakohshme, ndjeshmëria ndaj rrezeve ultraviolet, degjenerimi i trurit dhe dështimi i rritjes janë të gjitha simptoma të çrregullimit të njohur si sindroma Cockayne, e cila prek shumë sisteme të ndryshme trupore.

Sëmundja shpesh lidhet me një mutacion në proteinën Cockayne sindromi B. (CSB). Studiuesit tani kanë demonstruar se proteina lidhet me G-quadruplexes, të cilat përbëhen nga disa sekuenca të ADN-së, në provat laboratorike që përfshijnë njerëz, kafshë dhe qeliza bakteriale.

Ky është një zbulim domethënës sepse nënkupton që proteina CSB merr pjesë në “përzierjen dhe përputhjen” e sekuencave të ADN-së në bërthamat e qelizave, veçanërisht kur bëhet fjalë për ADN-në ribozomale.

Proteinat qelizore janë të koduara në këtë formë të veçantë të ADN-së, kështu që nëse CSB ndryshohet dhe nuk është në gjendje të lidhet me G-katërplekset, këto proteina nuk mund të prodhohen.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se transkriptimi i strukturave G-quadruplex shpesh vonohet në mungesë të proteinave funksionale CSB. Informacioni gjenetik nuk mund të dalë më nga qeliza dhe të lidhet me pjesën tjetër të trupit pa një kopje të kësaj ADN-je.

Përveç strukturës së pazakontë të ADN-së, lidhja me plakjen e parakohshme mund të shfaqë gjithashtu një mutacion të mundshëm nëse plakja në qelizat njerëzore mund të ngadalësohet apo edhe të ndalet, duke çuar në atë që njerëzit mund ta quajnë pavdekësi nga plakja ose shkaqe natyrore të vdekjes.

 

 

/lajmifundit

Prev Post

Këto janë perimet që duhet konsumuar gjatë stinës së dimrit

Next Post

Studim: Lërini fëmijët të hanë çfarë dëshirojnë ata, ndikon në inteligjencën e tyre

post-bars

Leave a Comment