LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Një analizë e re gjaku mund të zbulojë 50 lloje të kancerit

Një analizë e re gjaku mund të zbulojë 50 lloje të kancerit

Shtatë vjet më parë, shkencëtarët në Illumina, kompania e sekuencës së ADN-së në San Diego, po drejtonin një studim që kërkonte fragmente të ADN-së në gjakun e njerëzve shtatzëna që mund të sugjeronin anomali kromozomale.

Gjatë hulumtimit, një patolog zbuloi diçka të papritur në 10 nga mostrat e gjakut.

Në vend të çrregullimeve kromozomale, testimi tregoi anomali të ADN-së.

Kjo nuk kishte kuptim për studiuesit. Por kishte disa dyshime se kanceri ishte i përfshirë.

Duke hetuar më tej, studiuesit mësuan se një nga 10 pjesëmarrësit në fakt kishte marrë një diagnozë të kancerit, dhe të tjerët në atë nëngrup gjithashtu kishin kancer – pavarësisht faktit se ata nuk kishin simptoma.

Kjo e bindi udhëheqjen e Illumina për të krijuar një kompani në 2016, të quajtur GRAIL, që kombinonte përparimet në gjenomikën njerëzore me shkencën e të dhënave të mësimit të makinerive.

Kjo rezultoi në zhvillimin e një analize të re gjaku i quajtur Galleri, i cili mund të zbulojë fazat e hershme të kancerit përpara se një person të ketë simptoma.

Në studimet klinike, një version i mëparshëm i Galleri tregoi aftësinë për të zbuluar më shumë se 50 lloje kanceri – 45 prej të cilëve nuk kanë kontroll të rekomanduar – përmes një analize të vetme gjaku.

Një studim i bërë këtë vit me 6600 pjesëmarrës, zbuloi 29 sinjale që u pasuan nga një diagnozë e kancerit. Një studim tjetër raportoi një normë false pozitive prej më pak se 1 përqind.

Në përgjithësi, GRAIL ka regjistruar më shumë se 134,000 njerëz në provat klinike të analizes së gjakut. Testi tregon gjithashtu se ku ndodhet kanceri.

“Kur zbulohet një sinjal kanceri në këto prova, analiza gjithashtu përcakton se ku ndodhet kanceri në trup me saktësi të lartë,” tha Dr. Joshua Ofman, shefi mjekësor dhe kreu i punëve të jashtme në GRAIL. “Kjo i ndihmon ofruesit e kujdesit shëndetësor të përcaktojnë hapat e ardhshëm për diagnozën dhe kujdesin.”

Çfarë do të thotë ‘Galleri’ për pacientët me kancer? 

Kanceri parashikohet të bëhet shkaku kryesor i vdekjeve në botë këtë vit.

Ndërsa shkalla e vdekjeve nga kanceri në Shtetet e Bashkuara ka rënë, më shumë se 600,000 amerikanë do të vdesin nga kanceri në vitin 2021.

Kjo është kryesisht për shkak se shumica e kancereve diagnostifikohen në fazat e mëvonshme kur trajtimi mund të jetë më i vështirë.

Ofman tha se kanceret përgjegjëse për 71 për qind të vdekjeve nga kanceri nuk kanë kontroll të rekomanduar për zbulimin e hershëm.

Duke shtuar Galleri në testet ekzistuese, ekziston mundësia për të reduktuar diagnozat e kancerit në fazën e vonë (faza 3 dhe 4) me dy të tretat.

“Kjo do të përkthehej në një reduktim të vdekjeve 5-vjeçare nga kanceri me 39 përqind midis atyre të zbuluara më herët, duke barazuar me një reduktim të përgjithshëm të të gjitha vdekjeve 5-vjeçare nga kanceri me 26 përqind,” tha ai.

 

/Healthline

Prev Post

Letra e Lasgush Poradecit për vajzën e tij

Next Post

Shifrat e Eurostat, Shqipëria po plaket shumë më shpejt se Europa

post-bars

Leave a Comment