LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Ambulancat e biçikletave shpëtojnë jetë në Ugandën rurale

Ambulancat e biçikletave shpëtojnë jetë në Ugandën rurale

“Çdo ambulancë ka një telefon celular, kështu që njerëzit në fshatra mund të telefonojnë nëse kanë nevojë për ndihmë”, tha drejtoresha e Organizatës së Parë Afrikane të Informacionit për Biçikletat (FABIO), Katesi Najjiba

Në pjesët e largëta rurale të vendit të Afrikës Lindore të Ugandës, ku ambulancat e motorizuara nuk arrijnë në mungesë të rrugëve, biçikletat e modifikuara i çojnë të sëmurët në spitale dhe u ofrojnë atyre ndihmë të menjëhershme mjekësore.

Në një prononcim për Anadolu Agency drejtoresha e Organizatës së Parë Afrikane të Informacionit për Biçikletat (FABIO), Katesi Najjiba tha se ideja pas transformimit të biçikletave në ambulanca ishte të sigurohej kujdes shëndetësor i menjëhershëm në zonat e thella.

“Çdo ambulancë ka një telefon celular, kështu që njerëzit në fshatra mund të telefonojnë nëse kanë nevojë për ndihmë”, tha ajo.

Ambulancat menaxhohen nga ekipe shëndetësore të fshatit të zgjedhur nga brenda komunitetit. Ekipet shpërndajnë numrat e kontaktit në mënyrë që njerëzit në nevojë të mund të kërkojnë shërbimin.

Banorët në qarkun e largët Jinja në lindje të Ugandës për AA theksuan se kanë zbuluar se biçikletat janë më të sigurta se automjetet e motorizuara pasi mund të kalojnë në rrugët me baltë për të mposhtur mungesën e transportit dhe infrastrukturën e dobët rrugore. Për më tepër, ato janë lehtësisht të disponueshme dhe janë shumë më të lira.

Biçikleta shndërrohet në një rimorkio ose një rimorkio për të krijuar vend për barelën për të mbajtur një pacient, një shoqërues dhe ndihmën e menjëhershme mjekësore.

Muhammad Swadiq, një banor i zonës tha se ai mund të kishte vdekur, në mungesë të një ambulance me biçikletë, kur së fundmi u infektua me malarian.

“Edhe sikur të kishte një ambulancë të motorizuar, nuk do të mund të arrinte në shtëpinë time sepse rruga është shumë e ngushtë. Jemi të shkëputur, rruga nuk është aq e gjerë sa të kalojë një automjet”, tha ai.

Swadiq tha se në zonën e tij shumë njerëz u dorëzohen sëmundjeve sepse nuk janë në gjendje të arrijnë në spitale ose të marrin ndonjë ndihmë mjekësore.

“Shumë gra shtatzëna dhe foshnja të porsalindura kanë vdekur nga mungesa e ndihmës mjekësore. Tani ne thërrasim ambulancat e biçikletave dhe ato i transportojnë në spitale dhe shpëtojnë jetë. Automjetet normale nuk mund të hyjnë në fshatrat tona pasi ato janë të largëta dhe pa rrugë të duhura”, tha ai.

Në vitin 2017, një raport i publikuar nga Biblioteka Kombëtare e Barnave përmendi mungesën e ndihmës së duhur dhe në kohë mjekësore si shkaktarin kryesor të vdekshmërisë së fëmijëve në rajon.

Ministrja e Shëndetësisë së Ugandës, Jane Aceng vlerësoi rolin kryesor që luajnë këto biçikleta në shpëtimin e jetëve duke transportuar të sëmurët në objektet shëndetësore.

“Është prioriteti ynë t’u shërbejmë nevojave shëndetësore të njerëzve tanë duke transportuar kryesisht të sëmurët në spital për ndihmë mjekësore. Ne vlerësojmë gjithashtu rolin kritik nga partnerët në shpëtimin e jetëve përmes punës së tyre për transportimin e të sëmurëve në institucionet shëndetësore”, tha ajo.

/AA

Prev Post

Numri i bizneseve në IT në Shqipëri u rrit me 39% në vitin 2021

Next Post

Hulumtim, një qese çaji përmban pothuajse 13 mijë grimca mikroplastike

post-bars

Leave a Comment