LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Ku u hap shtypshkronja e parë në Shqipëri?

Ku u hap shtypshkronja e parë në Shqipëri?

Në Voskopojë afër Korçës është vendosur shtypshkronja e dytë në gjithë Perandorinë Osmane, pas asaj në Konstandinopojë.

Voskopoja është sot një komunë që ndodhet rreth 21 km larg nga qyteti i Korçës mbi një pllajë 1160 metra mbi nivelin e detit.

Por ajo ka qenë dikur një qendër shumë e zhvilluar kulturore e themeluar në vitin 1330 dhe e përbërë nga shqiptarë, arumunë dhe grekë.

Veç shtypshkronjës së sipërcituar, atje u themelua Akademia e Re, një jetimore (e para në botën post-Bizantine), një spital si dhe 24-30 kisha unikale.

Voskopja u shkatërrua nga disa djegie të njëpasnjëshme: në 1769 nga osmanët, në 1788 nga trupat e Ali Pashës që e rrafshuan përfundimisht.

n.s. / dita

Prev Post

Bienalja e Venecias, Margariti: Lumturi Blloshmi, artiste që fliste përmes artit

Next Post

Mbahet tryeza ‘Hispanokosovar’, Don Lush Gjergji dhuron 200 kopje të librit për Nënën Terezë për shenjtoren në Spanjë

post-bars

Leave a Comment