6 superushqime për lëkurë të shndritshme
Çfarë duhet të hani për të qenë jo vetëm të shëndetshëm, por edhe të bukur
Të gjithë e dimë aksiomën e vjetër “bukuria fillon nga brenda”, dhe në rastin e lëkurës, kjo është 100% e vërtetë. Ajo që hamë ka një ndikim të drejtpërdrejtë në pamjen tonë. Një dietë e shëndetshme e mbushur me yndyrna të shëndetshme, antioksidantë, vitaminë C, kolagjen dhe aminoacide eliminon nevojën për një theksues. Këtu janë gjashtë superushqime të mbushura me lëndë ushqyese që do të fshijnë lodhjen, ënjtjen dhe rrudhat nga fytyra juaj.
AVOKADO
Ndoshta vetëm hermitët nuk kanë dëgjuar për vetitë e dobishme të avokados. Bollëku i acideve yndyrore poli- dhe mono të pangopura (si omega-9) e mban lëkurën të zhdërvjellët dhe rrezatuese, ndihmon në rigjenerimin e qelizave të dëmtuara të lëkurës dhe redukton skuqjen dhe acarimin. Omega-9, në veçanti, e mban të hidratuar shtresën epidurale (të sipërme), dhe kjo, nga ana tjetër, shprehet në atë pamje rrezatuese. Avokadot janë gjithashtu të pasura me karotenoidë antioksidantë, të cilët mbajnë ujin në lëkurë ndërsa luftojnë radikalet e lira, fajtorët kryesorë të plakjes.
SALMON
Peshku i yndyrshëm në përgjithësi dhe salmoni në veçanti janë plot me omega-3, një tjetër yndyrë e mirë që bën mrekulli për lëkurën tonë. Acidet yndyrore të pangopura mbrojnë lëkurën nga dëmtimet e diellit, ndihmojnë në riparimin e lëkurës tashmë të dëmtuar dhe mbajnë membranat qelizore të shëndetshme dhe të hidratuara duke hequr toksinat.
BORONJA
Antioksidantët neutralizojnë radikalet e lira dhe mënyra më e lehtë për t’i marrë ato është të shtoni boronica në dietën tuaj. Manaferrat janë gjithashtu të pasura me vitaminë A, e cila ndihmon në normalizimin e niveleve të yndyrës në lëkurë dhe është shumë e dobishme për pastrimin natyral të lëkurës, veçanërisht lëkurën e prirur ndaj akneve.
LËNGUN E KOCKRAVE
Lëngu i kockave është një depo e kolagjenit, mineraleve si kalciumi dhe magnezi dhe aminoacidet. Kur kockat ziejnë për disa orë, kolagjeni brenda tyre shndërrohet në xhelatinë, e cila kur gëlltitet e mban lëkurën të fortë, të lëmuar dhe të zhdërvjellët. Xhelatina në lëngun e kockave ndihmon gjithashtu në qetësimin e traktit tretës, i cili mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit, një faktor tjetër në plakje.
LIMONI
Limoni është jashtëzakonisht i mirë për lëkurën, jo vetëm sepse përmban vitaminë C, e cila mund të neutralizojë radikalet e lira dhe të na ndihmon të prodhojmë kolagjen dhe elastinë (të cilat lidhin qelizat e lëkurës së bashku, duke i dhënë asaj qëndrueshmëri, rini). Përveç kësaj, mineralet që ato përmbajnë ndihmojnë në alkalizimin e gjakut dhe balancimin e pH-së së trupit (i cili është shumë acid në shumicën e trupave për shkak të mbikonsumimit të ushqimeve si kafeja, alkooli dhe ushqimet e përpunuara). Kur pH i trupit del jashtë kontrollit, lëkura bëhet tepër e ndjeshme, e thatë dhe e prirur ndaj acarimit, kështu që ruajtja e një ekuilibri optimal të pH është thelbësore.
SHURBUNI
Shafrani i Indisë ka veti anti-inflamatore. Në afat të shkurtër, lufton ënjtjen dhe lodhjen e lëkurës, në afat të gjatë lufton rrudhat dhe plakjen e përgjithshme. Ngrënia e shafranit të thatë ose të freskët ofron gjithashtu lehtësim nga problemet më serioze inflamatore të lëkurës si ekzema dhe rosacea.
/Femmal4