LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Zbulohet se fosili më i vjetër i njeriut modern është 33 mijë vjet më i vjetër se sa dihej

Zbulohet se fosili më i vjetër i njeriut modern është 33 mijë vjet më i vjetër se sa dihej

Shkencëtarët nga Universiteti i Cambridge përcaktuan se fosili i quajtur “Omo I”, i cili u gjet në Etiopi në vitin 1967 dhe i cili u vlerësua të jetë rreth 200,000 vjeç, është 233,000 vjet i vjetër

Zbulohet se fosilet më të vjetra, për të cilat thuhet se i përkasin njeriut modern (homo sapiens), janë 33 mijë vjet më të vjetra se sa diheshin deri më tani.

Shkencëtarët nga Universiteti i Cambridge përcaktuan se fosili i quajtur “Omo I”, i cili u gjet në Etiopi në vitin 1967 dhe i cili u vlerësua të jetë rreth 200,000 vjeç, është 233,000 vjet i vjetër.

Duke ekzaminuar strukturën gjeokimike të hirit vullkanik në shtresën sedimentare ku u gjet fosili, shkencëtarët përcaktuan se ky hi i përkiste një shpërthimi vullkanik që ndodhi në Etiopi rreth 233,000 vjet më parë.

Metoda Argon-Argon, e cila është metoda radiometrike e datimit e përdorur në plakjen e materialeve vullkanike që i përkasin periudhave kuaternare dhe paragjeologjike, është përdorur për të përcaktuar moshën e fosilit.

Falë kësaj metode, e cila është një nga mënyrat më të mira për të datuar një fosil në periudhat arkeologjike dhe historike, mund të ketë maksimumi 100 vjet lojë në procesin e plakjes./ Anadolu Agency (AA).

Prev Post

Policia në alarm, zhduken dy të mitura në Përrenjas dhe Tiranë, 15 dhe 16 vjeç

Next Post

200 vjet nga lindja e rilindasit Jani Vreto

post-bars

Leave a Comment