LOADING...

Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Mbillni pemët tuaja në vrima katrore në vend të atyre të rrumbullakëta

Mbillni pemët tuaja në vrima katrore në vend të atyre të rrumbullakëta

Mbjellja e një peme është një nga mënyrat më të thjeshta për të bërë një ndikim afatgjatë në komunitetin tuaj.

Ndërsa mbjellja e një peme nuk duket të jetë shkencë, kërkimi shkencor ka përmbysur shumë mençuri konvencionale për mbjelljen e fidanëve në dekadat e fundit, duke përfshirë disa ide të çuditshme.

Prandaj, më poshtë gjeni arsyet pse shkenca dëshmon se është më lehtë të mbillen pemë në vrima katrore – dhe më efikase.

Pemët tradicionalisht mbillen në vrima të rrumbullakëta, ndoshta sepse trungjet dhe kurora e tyre janë të dyja të rrumbullakëta. Por, siç thonë librat e vjetër udhëzues, kur mbillni një pemë në një vrimë të rrumbullakët, veçanërisht atë të mbushur me shumë pleh, fidani i vogël lehtësisht do të lëshojë rrënjë të reja që do të përhapen nëpër mjedis.

Nga ana tjetër, rrënjët do të shkojnë përgjatë buzës së vrimës në kërkim të kushteve ideale të rritjes derisa të arrijnë tokën relativisht më të varfër dhe të ngjeshur në perimetrin e vrimës. Vrimat e rrumbullakëta nuk janë forma ideale për mbjelljen e pemëve, përkundër asaj që mund të dëgjoni. Vrimat katrore inkurajojnë rrënjët të “shpërthejnë” në tokën vendase, ndërsa vrimat e rrumbullakëta i inkurajojnë ato të rriten në një top të ngushtë, sipas botanistit James Wong.

https://t.co/8jo3jXJmID?amp=1

Akti i thjeshtë i gërmimit të një vrime katrore do të ndihmojë për t’i shpëtuar të gjithë rrëmujës së ngatërruar. Rrënjët nuk do të formonin një sistem rrënjor rrethor, siç tregohet nga provat sistematike të mbjellje, por ato zgjerohen nga vrima e mbjelljes për të kolonizuar tokën vendase përreth.

Jo vetëm që pema do të kishte një shans më të madh për të lulëzuar, por ajo gjithashtu do të rritet me një ritëm më të shpejtë dhe do të bëhet më rezistente ndaj kërcënimeve mjedisore të tilla si thatësira.

Rruga Press

Prev Post

Si dukeshin adoleshentët 100 vite më parë

Next Post

Telefonat i ekspozojnë fëmijët ndaj fushave elektromagnetike

post-bars

Leave a Comment