Shko në fillim

LiveRadio Kontakt
 Përdorimi i mjaltit me kafen

Përdorimi i mjaltit me kafen

Mjalti është përdorur prej kohësh për të ëmbëlsuar ushqimet dhe pijet, duke përfshirë çajin dhe kafen.

Në fakt, shumë njerëz e preferojnë mjaltin si një alternativë më të shëndetshme ndaj sheqerit ose ëmbëlsuesve me zero kalori. Për të kuptuar më shumë nëse duhet të konsumoni një filxhan kafe të shoqëruar me mjaltë, lexoni në vazhdim.

Mjalti mund të sigurojë sasi të vogla të lëndëve ushqyese

Ndryshe nga sheqeri dhe ëmbëlsuesit artificialë, të cilët ofrojnë pak për sa i përket të ushqyerit, mjalti ofron disa vitamina, minerale dhe përbërës të tjerë që përmirësojnë shëndetin që mund t’i japin kafesë suaj një nxitje të lehtë ushqyese. Mjalti gjithashtu përmban antioksidantë, të cilët ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit qelizor të shkaktuar nga komponimet e dëmshme të quajtura radikale të lira.

Për më tepër, mjalti i papërpunuar përmban polen, i cili është treguar se ndihmon në reduktimin e alergjive dhe në forcimin e sistemit imunitar.

Thënë kështu, sasitë e vogla të mjaltit të shtuara në kafe të nxehtë nuk kanë gjasa të ofrojnë përfitime të rëndësishme.

Shton kalori të pakta

Megjithëse mjalti përmban disa lëndë ushqyese, ai përmban kryesisht sheqer. Për një shëndet optimal, duhet të kufizoni marrjen tuaj të sheqernave të shtuara, duke përfshirë mjaltin, në jo më shumë se 5% të marrjes ditore të kalorive. Shtimi i 2 lugë çaji (14 gram) mjaltë, i cili siguron 40 kalori dhe 12 gram sheqer, në kafenë tuaj mund t’ju bëjë të kapërceni lehtësisht këtë kufi, veçanërisht nëse pini disa filxhanë në ditë. Marrja e lartë e sheqerit të shtuar ka qenë e lidhur me obezitetin, diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës. Pra, shtimi i mjaltit në kafen tuaj shton sheqer dhe kalori në pije. Në varësi të qëllimeve tuaja shëndetësore, ju mund të zgjidhni një ëmbëlsues me zero kalori.

Mund të ndryshojë shijen

Mjalti gjithashtu mund të ndryshojë shijen e kafesë suaj. Shija e mjaltit varet nga lloji i polenit nga i cili është bërë. Për të kufizuar këtë efekt, përdorni vetëm një sasi të vogël mjalti me shije të butë si tërfili.

Në përfundim: Ndryshe nga sheqeri dhe ëmbëlsuesit me zero kalori, mjalti mund të sigurojë sasi të vogla të vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve. Megjithatë, shtimi i tij në kafe shton gjithashtu sheqer dhe kalori dhe ndryshon shijen e pijes suaj. Në fund të fundit, nëse vendosni të shtoni mjaltë në kafen tuaj varet nga preferencat tuaja dhe qëllimet dietike.

/shendeti.al

Prev Post

EUROSTAT: Shqipëria po zbrazet, më shumë largohen mjekë dhe infermierë

Next Post

Gjermania vendos limit, sa shtetas kosovarë mund të marrin viza pune këtë vit

post-bars

Leave a Comment