Virusi “zika” rrezikon edhe Shqipërinë

Virusi “Zika” që në vendet e Amerikës Latine po kthehet në epidemi, rrezikon edhe Shqipërinë. Mushkonja tigër, një nga vektorët që e transmeton këtë virus, ndodhet në vendin tonë, madje sipas specialistëve, ajo gjendet edhe në ambientet e shtëpive.
Por që virusi të transmetohet tek njeriu, mushkonja duhet të ketë pasur kontakt më parë me një person të infektuar.

Ekspertë të sëmundjeve infektive në Institutin e Shëndetit Publik sqarojnë se, personat e prekur nga ky virus nuk kanë rrezik për jetën.
Sëmundja kurohet për shtatë ditë dhe nuk lë pasoja në shëndet. Ndërsa për nënat shtatzënë virusi “Zika” shkarton dëme të parikuperueshme për foshnjën.

Simptomat e virusit janë të ngjashme me rubeolën. “Zika” shkakton temperaturë, dhimbje të forta muskujsh dhe shënja të kuqe në trup.
Deri tani në Shqipëri nuk ka raste të konstatuara me virusin Zika, madje që kur është zbuluar në vitin 1940, ai nuk ka hyrë asnjëherë në vendin tonë.

Drejtues të Shëndetit Publik i bëjnë apel popullatës në mënyrë të veçantë nënave shtatzënë, të shmangin udhëtimet drejt Brazilit, Argjentinës dhe Kolumbisë.
Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, virusi “Zika” ka hyrë edhe në Europë, në Francë dhe Mbretërinë e Bashkuar nga persona, të cilët kanë qenë në vendet e Amerikës Latine.

Ndërsa në Brazil, Kolumbi e shtete të tjera ajo po prek në masë popullatën, përfshi edhe gratë shtatzëna. Dëmtimet në trurin e porsalindurave nga virusi “Zika”, kanë detyruar disa vende të Armikës Latine të marrin vendime drastike, duke ndalur shtazanitë deri në vitin 2018.

Share Button