Ushqimet e ndaluara gjatë shtatzënisë

Shtatzënia është një udhëtim prej nëntë muajsh sa i bukur aq dhe i vështirë dhe shumica e grave e përjetojnë të paktën një herë në jetën e tyre. Kujdesi është tepër i veçantë dhe një ndër gjërat për të cilën nënat shtatzëne kujdesen më shumë është konsumimi i ushqimit këto 9 muaj.

Shumë nga ushqimet që konsumojnë janë toksike për trupin tonë dhe duhet të shmangen veçanërisht kur jeni shtatzënë. Ato mund të dëmtojnë fëmijën dhe ndërkohë që asnjë nënë nuk dëshiron që kjo të ndodhë. Por jo shumë, janë të informuar sa duhet për këtë temë. Edhe pse disa prej ushqimeve në këtë listë janë me të vërtetë të mira për shëndetin tuaj normalisht, për gratë shtatzëna ato mund të shkaktojnë disa rreziqe.

Për ju dhe shëndetin e të porsalindurit tuaj ka një listë ushqimesh që duhen shmangur kur jeni shtatzënë.

1. Sushi

Peshku i papërpunuara ka më shumë gjasa që të përmbajë baktere ose parazitë që mund të shkaktojnë vuajtje të rënda gastrointestinale. Sushi duhet të shmanget patjetër në qoftë se ju nuk doni të helmoheni nga ushqimi dhe të dëmtoni fëmijën tuaj.

2.Mëlçi

Ju nuk duhet të hani mëlçi, ose produkte të mëlçisë, të tilla si sallami i mëlçisë apo tru, ndërsa ju jeni shtatzënë. Mëlçia përmban nivele shumë të larta të Retinol, e cila është një lloj i vitaminës A. Nëse keni shumë nga forma Retinol e vitaminës A, këto nivele të larta mund të jenë të dëmshme për fëmijën tuaj të palindur.

3.Ushqim mensash

Gjatë 9 muajve të shtatzënisë ju duhet patjetër të shmangin ushqimet e mensave. Ju nuk e dini se sa kohë ushqime kanë qenë në frigorifer, ose nëse të gjithë përbërësit në një sallatë apo pjatë janë pasterizuar.
4. Caji herbal

Edhe pse kjo vjen si një surprizë për shumë njerëz, ju duhet të shmangni disa lloje të çajit. Njëri prej tyre është çaji herbal.

5. Djath i butë

Djathrat e butë mund të përmbajnë baktere Listeria që shkaktojnë një infeksion të quajtur Listerioza. Djathrat e butë përmbajnë shumë lagështi. Kjo do të thotë se ata mund të jetë një mjedis ideal për bakteret e dëmshme. Edhe pse infeksioni me listeria është e rrallë, është e rëndësishme të merren masa të veçanta në shtatzëni.

Share Button