Si ju tregon trupi juaj kur i mungon një vitaminë?

Mungesa e elementeve kyçe në trup mund të përcaktohet duke përdorur një vetë-ekzaminim të thjeshtë, e cila është shumë e rëndësishme për të moshuarit

Vitaminat janë elemente thelbësore që mbajnë trupin e njeriut në ekuilibër, duke bërë të mundur funksionimin. Cila është rëndësia e tyre për punën e secilit, madje edhe qelizat më të vogla në trup, fakti se mungesa kronike e vetëm një prej tyre mund të shkaktojë sëmundje më të rënda.

Për fat të mirë, një mungesë por edhe sasia e tepruar e një elementi, i cili mund të jetë po aq i rrezikshëm, është pasqyruar në pjesë të caktuara të trupit nga fazat më të hershme të çrregullimit.

Prandaj, është e mjaftueshme për të vetëm të ndiqni shenjat që trupi ynë dërgon dhe të perceptohen ato në- flokët, thonjtë, lëkurë …

Plasaritjet, thonjtë e butë dhe të valëzuar
Shpesh tek thonjtë mund të vëreni disa nga shenjat e para tëmungesës së vitaminës. Kur është fjala për këto pjesë tek majat e gishtave, në duart dhe këmbët, nëse ato ndodhin në thekse të ndryshme, pika të bardha , kjo është zakonisht një simptomë e qartë e mungesës së vitaminës B, dhe vitaminës C.

Tringëllimë në veshë
Tringëllimë në veshë, ose zhurmë konstante në veshë, e cila bëhet më keq pas ekspozimit ndaj tingujve me zë të lartë apo muzikë të zhurmshme, është e lidhur me një mangësi të vitaminës B 3, B 12 dhe E. Megjithatë, ekspertët thonë se ajo mund të jetë një nga shkaqet e sëmundjes , shkaku i të cilit është ende i panjohur.

Rënia e flokëve
Flokët zakonisht humbasin pamjen e mirë në qoftë se trupi ka pak vitaminë B 2. Pasojat janë rënia e flokëve, humbja e shkëlqimit dhe flokë të brishtë.

Ekzemë, puçrra në fytyrë
Nivelet e paekuilibruara të vitaminave në trup janë manifestuar në pjesët më të theksuara në trupin e njeriut të – lëkurës. Kështu, u gjet se shfaqja e sëmundjeve të tilla si pezmatimi i lëkurës dhe ekzemës, të cilat përfaqësojnë një sërë të kushteve inflamatore të lëkurës, shoqërohen me një mangësi të vitaminës B 2, B 3, B 6, C, dhe A. Përveç kësaj, për shkak të deficitit të vitaminës A, lëkura e disa njerëzve bëhet shumë me vaj dhe të mbyllen poret. Për të njëjtën arsye ka puçrra në fytyrë, e cila është e lidhur edhe me shfaqjen e mungesës së vitaminës B 5, B 6, E.

Sytë e lodhur
Vitamina A është shumë e rëndësishme për të pamurit, dhe në rast të mungesës së tij është ashtëquajtur ‘verbëri nate’, që është një humbje e plotë e të pamurit në dhomat e erreta ose gjatë orëve të mbrëmjes jashtë. Mungesa e vitaminës B2 në disa njerëz mund të manifestojë lodhje në sy përkundër gjatësisë së mjaftueshme të gjumit.

Share Button