Rreziqet shëndetësore që mund t’i keni nga llampat elektrike

Në mënyrë që të kursejnë para dhe energji, shumë njerëz zëvendësojnë llambat e tyre të vjetra standarde me ato eko poqe që sjellin më shumë kursime. Megjithatë këto llamba me energji efikase janë jashtëzakonisht toksike.

Sipas një studimi të kryer nga hulumtuesit nga Instituti Wilhelm Klauditz Fraunhofer për Agjencinë Federale të Mjedisit gjerman në qoftë se ato thyhen në shtëpi do të kenë 20 herë maksimumin e mundësisë për përqendrimin e mërkurit në ajër.

Rrjedhimisht Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit në SHBA krijoi një protokoll urgjent ku ju duhet të ndiqni në rast të një thyerjeje llampe për shkak të gazit helmues që është lëshuar.

Për më tepër këto llamba kanë efekte negative për shëndetin e njeriut në përgjithësi të cilat shkaktojnë:
Ankth
Lodhje
Migrenë
Dhimbje koke
Marrje mendësh dhe paaftësi për t’u përqëndruar

Siç u tha edhe më parë poqet e llambave të kursimit përmbajnë mërkurë i cila është një nga neurotoksinat më të fuqishme dhe me rrëzikshmëri të lartë veçanërisht, për fëmijët dhe gratë shtatëzëna.

Kjo shkakton toksinë përkatësisht në tru, ndikon në sistemin nervor, mëlçi, veshkat dhe mund të dëmtojë sistemin riprodhues.

Share Button