Qeveria e bashkuar palestineze mblidhet në Gaza për herë të parë

Qeveria Palestineze e Bashkimit Kombëtar është mbledhur në Rripin e Gazës, për herë të parë që kur u formua në vitin 2014, raporton Anadolu Agency (AA)

“Qeveria është e vendosur të marrë përgjegjësitë e saj të plota”, tha kryeministri Rami Hamdallah në takimin e qeverisë. “Ne do të zgjidhim të gjitha çështjet e pazgjidhura në konsultim me të gjitha fraksionet palestineze,” tha ai.

Hamdallah arriti në Rripin e Gazës të hënën si pjesë e përpjekjeve për të zgjidhur mosmarrëveshjen dhjetëvjeçare ndërmjet grupeve rivale Hamas dhe Fatah.

Bregu Perëndimor dhe Rripi i Gazës janë ndarë politikisht që nga viti 2007, kur Hamasi mori kontrollin e Gazës nga Fatah, duke i dhënë fund një qeverie të bashkuar jetëshkurtër të krijuar pasi Hamasi fitoi zgjedhjet legjislative të vitit 2006 që u refuzuan përfundimisht nga Fatah, Izraeli dhe bashkësia ndërkombëtare.

Marrëveshjet e mëparshme për një qeveri të bashkuar të nënshkruar mes Hamasit dhe Fatahut, dy fraksioneve kryesore politike të Palestinës, nuk arritën të shënonin ndonjë përparim konkret.

Javët e fundit, megjithatë, palët kanë nxitur shpresë që një proces i vazhdueshëm i pajtimit i sponsorizuar nga Egjipti do të jetë më i suksesshëm.

Hamdallah vlerësoi rolin e Egjiptit në zgjidhjen e mosmarrëveshjes palestineze. “Arritja e pajtimit palestinez inkurajon vendet donatore të përmbushin angazhimet e tyre ndaj Gazës”, tha ai, duke i bërë thirrje bashkësisë ndërkombëtare që të ushtrojë presion mbi Izraelin për të “hequr rrethimin në Rripin e Gazës”.

“Ne nuk do të lejojmë që çështja jonë kombëtare të zvarritet në ndonjë mosmarrëveshje arabe apo ndërkombëtare”, tha ai. “Ne i bëjmë thirrje të gjithëve që të bashkohen dhe të qëndrojnë prapa udhëheqjes palestineze dhe t’i japin përparësi interesave tona publike”, tha Hamdallah.

Share Button