Princi i ri i kurorës, djali i mbretit saudit

Mbreti i Arabisë Saudite ka emëruar djalin e tij, Mohammed bin Salman, si princ kurorë – duke zëvendësuar nipin e tij, Mohammed bin Nayef, si i pari në radhë për fron. Dekreti i mbretit Salman gjithashtu do të thotë se princi Mohammed bin Salman, 31 vjeç, do të bëhet zëvendëskryeministër, ndërsa do të vazhdojë të jetë ministër i Mbrojtjes.

Princi Mohammed bin Nayef, 57 vjeç, është liruar nga roli i tij si kreu i sigurisë vendore, thonë mediat shtetërore. Ai ka qenë shef i sigurisë së mbretërisë për shumë vite dhe ishte i njohur për qëndrimin e tij të fortë kundër militantëve xhihadistë.

Arabia Saudite zakonisht është qeverisur nga mbretër në vitet ’70 ose ’80. Ngjitja e shpejtë e princit Mohammed bin Salman shihet nga brezi i ri si një shenjë se gjërat po ndryshojnë. Para promovimit të tij të fundit, ai ishte përgjegjës për udhëheqjen e luftës së Arabisë Saudite në Jemen, duke mbikëqyrur politikën energjetike të mbretërisë dhe reformën ekonomike.

Share Button