Nobeli në fizike shkon në Japoni dhe Kanada

Japonezi Takaaki Kajita dhe kanadezi Arthur B. McDonald janë dy nobelistët e rinj të fizikës.

Dy shkencëtarët u vlerësuan me çmimin e madh për vitin 2015 për kontributin e tyre thelbësor në kuptimin e metamofozës së neutroneve.

Kërkimet e dy shkëncëtarëve dolën për herë të parë në përfundimin se neutronet kanë një masë.

Deri pak kohë më parë mendohej se neutroni nuk ka masë, por eksperimentet e bëra nga dy shkencëtarët kanë nxjerrë në pah të kundërtën.

 

Share Button