Mjekët vënë alarmin: Mos hani më salçiçe!

Salçiçet janë ushqimi i preferuar i miliona njerëzve, e veçanërisht në Amerikë, ku shiten në formën e hot dog-ëve në ngjarje dhe festivale të ndryshme.

Disa hulumtime tregojnë se vetëm ditën e katër korrikut, çdo vit amerikanët i konsumojnë më shumë se 155 milionë salçiçe.

Sidoqoftë, doktorët thonë se fëmijët që konsumojnë salçiçe kanë një rritje prej 9 për qind të rrezikut për të zhvilluar leuçemi. Veç kësaj, nëse prindi i fëmijës ka konsumuar virshlle para se të lind fëmija, atëherë fëmija rrezikohet të vuaj edhe nga kanceri.

Nëse nëna gjatë shtatzënisë konsumon më shumë se një salçiçet në javë, rritet rreziku që fëmija të vuaj nga kanceri në tru.

Arsyeja prapa këtyre është se virshllet përmbajnë aditivë nitrat potasiumi, që shtohen në prodhimin e tyre për të parandaluar botulizmin.

Veç kësaj, gjatë procesit të gatimit këta nitrate të kombinuar me aminet në mish krijojnë një përbërës shumë të rrezikshëm që shkakton kancerin, i njohur ndryshe edhe si N-nitroso.

Prandaj, nëse salçiçet janë ushqimi juaj i preferuar, është mirë t’i ndalni menjëherë

Share Button