Kanceri: 40 % e të gjitha rasteve të lidhura me mbipeshën

Një raport i ri paralajmëron për rolin e obezitetit në kancer. Deri në 40 për qind e të gjitha kancereve janë të lidhura me obezitetin, sipas hulumtimit të ri, që sugjeron se këto lloje kanceri do të ishin të parandalueshme nëse pesha mabhet nën kontroll, transmeton Indeksonline.

Raporti i titulluar “Vital Signs” u hartua nga hulumtuesit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në bashkëpunim me kërkues të Institutit Kombëtar të Kancerit.

Gjetjet janë veçanërisht të rëndësishme duke pasur parasysh statistikat alarmante mbi obezitetin në Shtetet e Bashkuara.

Autori I hulumtimit, Steele dhe kolegët shqyrtuan shkallët e incidencës së kancerit duke përdorur të dhënat nga Statistikat e Kancerit të SHBA-së 2014, si dhe duke shikuar tendencat midis 2005 dhe 2014.

Më konkretisht, studiuesit i shqyrtuan 13 lloje të kancerit që tradicionalisht kanë qenë të lidhura me mbipeshën. Këto përfshijnë një lloj kanceri esofageal të quajtur adenokarcinoma ezofageale, kancerin e gjirit të postmenopauzës, kancerin kolorektal, kancerin e endometrit, kancerin e fshikëzës së tëmthit dhe kancerin e kardiokastrës.

Përveç kësaj, studiuesit kërkuan kancerin e veshkave, mëlçisë dhe tiroides, si dhe kancerin ovarian dhe pankreas. Raporti gjithashtu shqyrtoi meningjomin, i cili është një lloj i ngadalshëm i tumorit të trurit dhe shumëfunksionim i mielomës.

Steele dhe ekipi grupuan dhe analizuan të dhënat sipas gjinisë, moshës, përkatësisë etnike, zonës gjeografike dhe vendit ku u shfaq kanceri.

Në përgjithësi, në 2014, afërsisht 630,000 njerëz në SHBA janë diagnostifikuar me një prej kancereve të lartpërmendura, e cila përfaqëson 40 për qind të të gjithë kancereve të diagnostikuar.

Shkalla e incidencës ishte veçanërisht e lartë tek të rriturit e moshës 50 vjeç e lart. Në fakt, 2 në 3 prej këtyre kancereve ndodhën tek ata të moshës 50-74 vjeç.

Sipas gjinisë, kanceret më shumë u lidhën me obezitetin tek gratë sesa tek burrat. Dhe më konkretisht, 55 për qind e kancerit që prekin gratë dhe 24 për qind të atyre që prekin meshkujt kanë qenë të lidhura me obezitetin./Indeksonline/

Share Button