Ja shteti i cili nuk lejon punë pas orarit

Danimarka është shteti ku të gjithë e mbyllin punën në orarin e caktuar. Helen Russell, një gazetare britanike shkruan se, kur në vitin 2013 ajo u zhvendos në Danimarkë me burrin e saj i cili fitoi një punë atje, ajo nuk mund të kishte ëndërruar se bashkëshorti i saj do të vijë në shtëpi çdo ditë në kohë, dhe të premten edhe më herët.

Çifti ishin mësuar me vonesa në punë edhe pas orarit të punës dhe mungesa e kohës së lirë në Mbretërinë e Bashkuar, në mënyrë që ata ishin të befasuar kur panë me sa lehtësinë dhe disiplina njerëzit jetojnë në një vend që rregullisht kryeson vendet më të lumtura për të jetuar.

Orari i punës tipik në Danimarkë zgjat 8 deri në 16 orë, me 37 orë në javë. Por një studim i ri ka treguar se mesatarja e orarit të punës atje vetëm 33 orë në javë. Balanca midis punës dhe jetës private është e rëndësishme, kështu që baballarët dhe nënat pa probleme pas një dite mund të marrin fëmijët me vete të kalojnë kohë cilësore në mbrëmje që të kenë kohë për veten e tyre.

Në punë ata me kujdes kryejnë detyrat e tyre dhe nuk marrin shumë pushim gjatë drekës, e cila shpesh është normale në vendet ku jashtë orarit të punës është një gjë normale.

Studimet kanë treguar se puna që zgjat më shumë se 8 orë në ditë rrit stresin dhe punëtorët janë më produktiv, kur ata janë më të kënaqur, që punëdhënësit danezë e kanë vërejtur këtë me sa duket.

Share Button