Infarkti, gratë më të rrezikuara se burrat

Sipas studimeve më të fundit për infarkt në zemër rezulton se shkaqet, simptomat, trajtimet dhe rezultatet mund të ndryshojnë midis burrave dhe grave. Hulumtimet e reja evropiane kanë zbuluar një ndryshim midis burrave dhe grave.
Hulumtuesit nga Universiteti Teknik i Mynihut analizuan të dhënat e 4,100 pacientëve .

Sipas studimeve doli se brenda një viti pas sulmit në zemër, gratë e studimit kishin 1.5 herë më shumë gjasa të vdisnin sesa meshkujt me simptoma të ngjashme.
Ekipi i studimit j’u bën thirrje mjekëve të sigurojnë mbështetje intensive për pacientët e infarktit femëror, sidomos në 365 ditët e para pas ngjarjes.

“Mjekët familjarë duhet të jenë shumë të vetëdijshëm për gjendjen sociale të këtyre grave dhe të përpiqen të japin mbështetje. Veçanërisht kur ka shenja të depresionit, mjekët e familjes të vëmendshëm”, – komentoi kontribuesi i studimit Prof. Georg Schmidt.

“Nëse vërehen indikacione të tilla, është e rëndësishme t’i referojnë pacientët shpejt tek specialistët, në mënyrë që të fillojnë të punojnë me një terapist sa më parë të jetë e mundur “-vijoi ai.

Share Button