Franca ndalon gotat dhe pjatat plastike, ja arsyeja

Franca ka provuar të jetë një vend progresiv në vitet e fundit. Së pari, e bëri të paligjshme që dyqanet ushqimore të harxhonin qëllimisht mbeturinat. Pas kësaj, Parisi mbajti ditën e parë në botë pa makina në një përpjekje për të reduktuar emetimet dhe për të parandaluar ndryshimet klimatike nga përkeqësimi.
Tani, Franca ka miratuar një ligj të ri, i cili do të ndalojë shitjen e gotave plastike nëse ato nuk janë bërë me materiale biologjike.

Raporti bën të ditur se ligji do të hyjë në fuqi në vitin 2020 dhe është pjesë e Tranzicionit të Energjisë për Rritjen e Gjelbër. Franca është e etur për të dhënë një kontribut më efektiv në trajtimin e ndryshimeve klimatike dhe ky ndalim i fundit është pjesë e strategjisë së saj.

Ndonëse ambientalistët po e festojnë këtë lajm, jo ​​të gjithë janë në favor të ndalimit. Argumenti kryesor që paraqitet është se ndalimi shkel rregullat e Bashkimit Evropian për lëvizjen e lirë të mallrave.

Prodhuesi europian i paketimit Pack2Go Europe u tha medias se do të vazhdojë të luftojë ligjin e ri. Sekretari i Përgjithshëm Eamonn Bates i organizatës tha për The Associated Press se:

“Ne po i bëjmë thirrje Komisionit Europian të bëjë gjënë e duhur dhe të ndërmarrë masa ligjore kundër Francës për shkeljen e ligjit evropian, nëse ata nuk e bëjnë, do ta bëjmë ne”.

Sipas një raporti të mbikëqyrësit francez të konsumit, shkalla e riciklimit në Francë është e ngjashme me Amerikën, prandaj shumë organizata mjedisore mbështesin legjislacionin e ri./Copyright shije.al /

Share Button