Çfarë ndodh nëse bëni dush me ujë të ftohtë?

Si ndihmon uji i ftohtë me depresionin?

Sipas Dr. Nikolai Shevchuk, ne duhet të kemi më shumë kontakt me ujin e ftohtë pasi ai aktivizon betaendorfinën dhe noradrenalinën në tru. Këto substance përdoren në shumë medikamente kundër depresionit.

Goditja nga uji i ftohtë është e ngjashme me goditjen elektrike në shumë mënyrë. Impulset elektrike udhëtojnë në sasira të mëdha nga mbaresat nervore të lëkurës drejt trurit.

Hipoteza e Dr. Shevchuk është që kjo gjë ka efekte positive ndaj depresionit. Megjithatë, nevojiten ende shumë kërkime për ta vërtetuar këtë.

Si ndihmon dushi i ftohtë me ankthin?

Kërkuesit nga Universiteti i Osaka­s arritën në përfudnimin se banjat me ujë të ftohtë kanë ndikim pozitiv në reduktimin e kortizolit. Ky hormon aktivizohet kur pushtoheni nga stresi dhe ankthi.

Vini re! Nuk këshillohet dushi e ujë të ftohtë për personat që vuajnë nga migrena apo problemet me zemrën.

Share Button