Bleta më e madhe në botë prodhon ‘mjaltin e çmuar’

Thellë në pyjet e Himalajeve, bleta më e madhe e botës po bën mjaltë që do të trokasë zorrët tuaja. Ky mjaltë konsiderohet si shumë i çmuar ku vendasit e Kinës dhe Nepalit rrezikojnë jetën e tyre për të mbledhur dhe për t’ua shitur njerëzve të pasur aziatik dhe turistëve kurioz.

Çfarë e bën atë kaq të veçantë? Mjaltë e çmendur, e njohur edhe si mjaltë e kuqe, prodhohet nga bleta Himalaiane (Apis dorsata laboriosa), e cila njihet si bleta më e madhe në botë me një madhësi më shumë se 3 cm, raporton “Discloser”.

Shumë specie Rhododendron përmbajnë grajanotoksina, prandaj ato njihen gjerësisht si helmues ndaj njerëzve. Në malësitë e Himalajeve; Butan, Yunnan (Kinë), Indi dhe Nepal, bleta e rrallë Himalaiane shkon pranë Rododendronit (p.sh. Rhododendron luteum dhe Rhododendron ponticum) dhe mbledh shpesh nektarin nga lulet e tyre helmuese.
Mjalti i bërë nga nektari i luleve helmuese vjen me disa prona mjaft të fuqishme. Mjaltë e çmendur dihet të jetë një hallucinogjen i fuqishëm dhe drogë rekreative, si dhe i atribuohet shumë karakteristikave mjekësore.

Mjalti mendohet të jetë efektiv në trajtimin e çdo gjëje nga hipertensioni dhe diabeti e deri në performancën e dobët seksuale. Por nëse konsumohet në doza të mëdha mund të jetë jashtëzakonisht toksike dhe madje fatale.

Vetitë e mjaltit të çmendur, si të këndshëm dhe të dëmshëm, janë për shkak të grajanotoksinave në të, që rrjedhin nga nektari i Rododendronit.
Grajanotoksinat janë një grup i toksinave të prodhuara nga Rododendrons dhe bimët në familjen Ericaceae.

Për shkak të efekteve të saj inoksuese dhe medicinale, mjalti i çmendur gjen një çmim të lartë – shpesh katër ose pesë herë më të lartë se ai i mjaltit normal.

Share Button