Arsyet pse gjunjtë dhembin më shumë në dimër

Studimi i ri, i publikuar në Clinical Journal of Pain, zbulon se dhimbjet në gjunjë tek personat që vuajnë nga sëmundjet e sistemit skeletor, janë shumë më intensive gjatë muajve të dimrit.

Studiuesit theksojnë se shkaku kryesor i dhimbjeve më intensive në gjunjë gjatë dimrit është mungesa e vitaminës D në trup.

Shkencëtarët analizuan gjendjen shëndetësore dhe intensitetin e dhimbjes në gjunjë në popullsinë botërore gjatë gjithë vitit.

Ata konstatuan se njerëzit që vuajnë nga osteoporoza, shpesh kërkojnë ndihmë nga ndonjë mjek gjatë dimrit.

Shumicës së tyre u ndihmon marrja e suplementeve të vitaminës D.
Vitamina D prodhohet në trup gjatë ekspozimit ndaj diellit, që është arsyeja se pse gjatë muajve të dimrit e kemi në sasi më të vogla në trup.

Mungesa e saj rrit rrezikun e inflamacionit kronik në trup, por edhe shpesh shkakton përkeqësimin e simptomave të inflamacionit kronik.

Sasia e vogël e vitaminës D në trup vështirëson funksionimin adekuat të indeve eshtërore.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se rreth 40% e popullsisë botërore nuk e merr sasinë e mjaftueshme të vitaminës D.

 

Share Button