6 sekrete si ta rrisim inteligjencën tek fëmijët

Për të stimuluar inteligjencën e të vegjëlve tuaj mjaftojnë disa truke të vogla. Ja se cilat janë ato sipas sajtit amerikan babycenter.com. Mos i humbisni!

 1. Për të zhvilluar kompetencat gjuhësore, flitini sa më shumë të mundni
  Pjesa më e madhe e fëmijëve nga 18 muajsh deri në 2 vjeç mëson një fjalë të re për çdo javë. Sipas gazetares amerikane “Tracy Cutchlow”, gjithashtu dhe autores së librit “Brain Rules for Baby”, sa më shumë t’i flasë një mama fëmijës së saj, aq më shumë mëson ai.
 2. Mësojini të njohin emocionet                                                                                     Inteligjenca emocionale është njohja e emocioneve personale; ky është një “fakultet” thelbësor për zhvillimin e fëmijës. “Zhvillimi i inteligjencës emocionale është i rëndësishëm për zhvillimin njohës dhe social”, thotë Ross Flom, profesori i asociuar i psikologjisë dhe i neuroshkencës pranë Universitetit Brigham Young, Utah. Detyra e prindërve është ndihma ndaj të vegjëlve për të inkuadruar situatat dhe për të njohur emocionet që provojnë.
 3. Luani me antonime: do të bëhet fëmijë i zoti në matematikë
  Tracy Cutchlow sugjeron dy lojëra për t’i bërë me fëmijët tuaj në mënyrë që t’i mësoni atij të kontrollojë impulset. Një është loja me antonime: merrni një seri imazhesh të thjeshta dhe tregojani fëmijës dhe pyeteni atë për subjektin e nënkuptuar. Për shembull: nëse i tregoni një vizatim të diellit, i vogli duhet të thotë natë ose ditë. Një tjetër lojë është ajo e ritmit. Ju i bini një herë tamburit (ose diçkaje të ngjashme) dhe fëmija juaj duhet t’i bjerë dy herë. Kontrollimi i impulseve është një aftësi e lidhur me kompetencat matematike dhe ky është çelësi për të zhvilluar funksionet ekzekutive të trurit.
 4. Për t’i zhvilluar kreativitetin, realizojini një dhomë gjumi që favorizon imagjinatën
  Për të favorizuar krijimtarinë natyrale të fëmijës, është e nevojshme të krijoni një ambient që favorizon imagjinatën, shpjegon John Medina, autori i “Brain Rules for Baby”. Kjo nuk do të thotë ta mbushni dhomën plotë e përplot me modelet e fundit të lojërave. Një kuti bosh dhe një kuti me shkumësa me ngjyrë mund të jenë lodrat më të mira mbi tokë.
 5. Vlerësoni përpjekjet dhe jo fëmijën
  Studimet demonstrojnë se fëmijët shkojnë më mirë në shkollë kur në shtëpi prindërit lavdërojnë përpjekjet dhe jo aftësinë e tyre. Kështu që, në vend që të thoni: “Ishe shumë i zoti/e zonja që e bëre mirë detyrën”, është e nevojshme të thoni: “Duket se ke punuar shumë për këtë detyrë!”. Vëmendja do të përqendrohet mbi atë që fëmija ka bërë më shumë sesa rezultati dhe kjo i ndihmon fëmijët që ta lidhin punën e fortë me suksesin. Cutchlow shpjegon se, në këtë mënyrë fëmijët rriten me një “mentalitet përmirësimi” që do të thotë se ajo që dëshirohet mund të realizohet.
 6. Mësojani gjërat e reja duke i drejtuar gishtin, sepse ashtu kuptojnë edhe më shumë
  “Pas nëntë muajve, fëmijët fillojnë të ndjekin gishtin tuaj për të kuptuar se për çfarë e keni fjalën”, thotë Flom. Një studim tregon se fëmijët e mësojnë më shpejt gjuhën nëse fiksohen në një objekt, për shembull te tavolina, ndërkohë që thuhet fjala përcaktuese.
Share Button